top of page

Avgå, Billborn ... eller?

Uppdaterat: 30 apr. 2021

Det var en riktigt tung förlust i söndags, men för mig var det mest överraskande att läsa reaktionerna från många grönvita i sociala medier. ”Billborn måste bort”, "avgå”, ”det är dags för en ny tränare.”

Visst har ropen kommit med jämna mellanrum tidigare, men de lät lite högre den här gången. För mig är det obegripligt att folk vill ha bort den kanske bästa tränare vi nånsin har haft. Det är bara att titta i backspegeln.


Vi har gått igenom covid på i princip hela laget, tagit oss till vår fjärde cupfinal, förlorat borta mot guldfavoriten MFF och borta mot AIK, som vi historiskt sett har svårt för. På åtta tävlingsmatcher 2021 har vi sex segrar (en efter förlängning) och två förluster (och är obesegrade hemma). Vi har spelat tre omgångar i allsvenskan och det snackas om att Billborn ska gå. Okej om vi ligger på undre halvan efter halva säsongen, men efter tre omgångar med en covidförsäsong bakom oss? Vi har kommit fyra, trea och åtta under Billborn.

Innan Billborn tog över hade vi totalt tio topp 5-placeringar i hela vår historia. Billborn har tagit två på tre säsonger.

Förra säsongen var en besvikelse, men året dessförinnan var vi inte ett tippat guldlag och var ändå väldigt nära att gå hela vägen. Vi befinner oss verkligen i ett läge i föreningens historia där vi aldrig varit riktigt tidigare, möjligen hade vi liknande situationer i början av 80-talet och åren 2001-2006.


Dessutom måste Billborn jobba med nya spelare hela tiden och få ihop ett nytt lag. Det är inga dussinspelare vi tappat sen 2019 drog igång. Tanken, Kacaniklic, Djurdjic, Dibba, Paulsen, Wiland, Söderström, Odilon, Fällman. Och dessförinnan spelare som Hamad och Kennedy.


Jag tycker vi ska vara riktigt nöjda så länge vi har Stefan Billborn, och hade han varit en ännu vassare matchcoach (väldigt oklart vad det ens innebär), hade han sannolikt varit tränare i en bättre liga än allsvenskan. Frågan är om vi haft en tränare med ett bättre poängsnitt än Billborn? Några exempel (bara allsvenska matcher räknas):

Stefan Billborn: 1,8 poäng per match Bengt Persson (1982-84): 1,7 poäng Sören Cratz (1999-2001): 1,61 poäng Anders Linderoth (2002-06): 1,58 poäng Rolf Zetterlund (1997-99): 1,33 poäng Tony Gustavsson (2007-09): 1,32 poäng Jakob Michelsen (2017): 1,27 poäng Nanne Bergstrand (2014-16): 1,20 poäng Några rader om filmprojektet: Vi börjar nu komma till slutfasen när det gäller castingen och vi har ringat in de personer vi vill filma. Under sommaren kommer vi att provfilma en del av dessa och se att det fungerar och känns okej för alla parter. Under maj hoppas vi även få svar på de två ansökningar om utvecklingsstöd som vi har skickat in. Vi har fått en bekräftelse att utbetalning från Kickstarter är på väg. Dessvärre har en del av det stöd som utlovats via Kickstarter fallit bort då dessa pengar inte kunnat dras (plus Kickstarters avgifter på 8-10 procent), men vi har ändå landat på fina 93 760 kronor i totalt stöd (Swish plus Kickstarter). STORT TACK FÖR DET!Till sist: Den här veckan har jag hoppat in och vikarierat ett par dagar som lärare på en skola på Södermalm, och det är ingen tvekan om att återväxten av bajare är god. Här finns i princip bara ett lag.

1 259 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page