top of page
Skribentens bildAndreas Bjunér

Om då, nu och sen – och ett gäng frågor till er

Den 27 januari 2021 drog jag igång arbetet med dokumentärfilmen Gröna Linjen, en film om brokighet och gemenskap. Efter ett oräkneligt antal timmars slit och ett snudd på evigt vändande, och ibland väntande, på slantarna börjar jag och resten av teamet i alla fall kunna skönja målet. I höst räknar vi med att filmen ska vara klippt och klar och några månader senare kunna vara färdig för biovisning. När den dagen kommer vill vi med er hjälp fylla biograferna. Innan dess återstår lite kompletteringsfilmande under våren.

Det är ingen överdrift att säga att vårt projekt skiljer sig från de flesta andra dokumentärfilmer som görs. Då pratar jag inte bara om formen (som förvisso också sticker iväg lite) utan allt annat kringarbete vi har gjort. För att kunna finansiera filmen har vi inte bara fått utvecklingsstöd från Svenska Filminstitutet och via crowdfunding, vi har även sålt så mycket merch att vi till slut tvingades bilda en förening (Föreningen Gröna Linjen) för att få lite mer struktur. Det har varit halsdukar, brickor, ölunderlägg, mössor, t-shirts med mera och jag vet inte hur många timmar jag ägnat åt att packa paket som jag sedan släpat till Postnord. Parallellt med filmen gör vi också en bok som utgår från filmens tema och jag kan redan lova att det kommer fler spännande grejer under året.


Vi har också ägnat oss åt socialt arbete och delat ut julklappar till hemlösa och till människor som inte haft råd med egna klappar eller som kanske behövt uppmuntran efter en tuff tid. Vi har stiftat ett stipendium som ska delas ut vid årets slut till en eller flera personer som gör ideella insatser för människor som på något sätt befinner sig i utanförskap. På vårt styrelsemöte i helgen som gick snackade vi också vidare om vilken typ av engagemang vi skulle kunna göra. Har du tips, idéer eller vill hjälpa till är det bara att slänga iväg ett mejl till gronalinjen@mammutkultur.se. Om inte annat behöver vi alltid hjälp med att sälja merch.

Vi har även startat en Facebookgrupp för alla som bor och verkar längs Gröna Linjen (söderut), vilket också är gruppens namn, med tips om evenemang med mera i området. Vi har ett nyhetsbrev med över tusen prenumeranter (börja prenumerer längst ner på sidan!), jag skriver löpande i vår blogg och vi har arrangerat två julmarknader och minifilmfestivalen "En dag med Gröna Linjen" på biograf Victoria på Götgatan.


En stor anledning till att vi lyckats göra så mycket och att vi, som det ser ut, kommer ta filmen i hamn är alla de drygt 250 privata gåvogivare (inklusive ett 50-tal månadsgivare) och här måste jag lyfta paret Richard och Unni Sparrenhök , som tillsammans skänkt över en kvarts miljon (!) till vårt projekt! Jag känner en så sjukt stor tacksamhet till dessa människor. Det är det som brukar kallas Bajenmagi. 💚 Det är tack vare er, vår merchförsäljning och alla fantastiska krafter i teamet som jobbat ideellt som gjort att vi kommit så långt, haft så vansinnigt kul och som gjort att vi kunnat göra alla dessa grejer jag rabblat upp. Jag vill också rikta ett stort tack till Bajen Premium och Bajenpartiet. De förstnämnda har lagt till en möjlighet för folk att vid köp i deras shop även skänka en slant till oss och de sistnämnda har förutom att stötta projektet ekonomiskt även utsett oss till mottagare av alla intäkter för Biraloppet 2023. Tidigare Biralopp har genererat följande donationer:

2017: 56 000 SEK till Hammarby Bandy

2018: 64 000 SEK till Hammarby Handboll

2019: 86 000 SEK till Hammarby Hockey och Marcus Ziegler Stiftelsen

2022. 109 000 SEK till Hammarby Boxning Bajenpartiet siktar på rekord i år och vill du redan nu bidra till insamlingen och deras jakt på rekord, så swisha till 1230158931 (Gröna Linjen/Mammut Kultur). Märk swishen GÅVA BIRALOPPET.


Till sist både tror och hoppas vi på att i vår även ska kunna få det så viktiga produktionsstödet från Svenska Filminstitutet för att ta hela klippningen och efterbearbetningen i mål och förhoppningsvis få några slantar över till oss själva. Det finns stunder jag tänker på hur galet mycket ideell arbetstid jag plöjt i detta projekt och hur jag har fått spara på andra håll. Men med hjälp av lite andra jobb har jag ändå fått ihop till hyran och mat på bordet varje månad. Om allt går som vi tror kommer vi inom ett år haft biopremiär och boksläpp. Tills dess lovar vi mer merch, fler sociala insatser och en del annat vi tror ni kommer gilla. Men först och främst väntar GIF Sundsvall i den sista gruppspelsomgången på söndag innan jag nästa vecka åker till Köpenhamn för att snacka Gröna Linjen på Shoot Film Festival. Till sist några frågor för att hjälpa oss att veta vad vi ska satsa på (missa inte att klicka så ni ser alla alternativ):

Bortsett film och bok, vad tycker du att Gröna Linjen ska satsa lite extra på under 2023 (flera svar möjliga)?

  • Merch

  • Socialt arbete

  • Starta podd

  • Fler bloggare

You can vote for more than one answer.


Hur hörde du först talas om Gröna Linjen?

  • Filmen

  • Boken

  • Halsdukarna

  • Annan merch


Kommer du köpa biljett till biopremiären?

  • 100 procent säkert

  • Kanske (vill i alla fall se den på bio)

  • Nej, väntar till streaming

  • Nej, kommer nog inte att se den


Vad tycker du om det Gröna Linjen gör?

  • Mycket bra

  • Ganska bra

  • Varken bra eller dåligt

  • Mindre bra


Vilken typ av merch vill du se mer av?

  • Tishor

  • Långärmade tröjor (typ munkjackor etc)

  • Huvudbonader (kepsar, mössor)

  • Halsdukar

Ps. Jag testade att fråga Bings AI-robot om Gröna Linjen och blev aningen stressad när den påstod att filmen har premiär om bara några veckor, den1 april 2023 , och undrade om jag skaffat biljetter. Men det kanske bara var robotens försök att aprilskämta.

 

Twitter: @AndreasBjuner • Instagram: @Bjuner Åsikterna i bloggen är skribentens egna och delas inte nödvändigtvis av Föreningen Gröna Linjen.

508 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page