top of page

Skanstull – platsen i mitt hjärta


När vi drog igång det här halsduksracet var jag mest nyfiken på vilket av alla Bajenfästen som är vårt starkaste. Det kändes som att Gullmars, Söderstadions hemmastation och uppbackad av hela Årsta, var en favorit.


Jag själv bor sedan i mars för första gången i mitt liv längs med röda linjen. Bortsett från två års Berlinexil har jag sedan april 2001 haft gröna linjen som min linje. 17, 18 och 19 har alltid tagit mig hem till mina kvarter. Fem år med Medis och 13 år med Skanstull. Tre år på Bondegatan, 12 år på Ringvägen, sex månader på Grindsgatan och två år på Kocksgatan (där jag har kvar min lya, men i uthyrt skick).


I dessa kvarter har jag traskat i 18 års tid, med start långt innan mobilen registrerade varenda steg. I samma spår som Nacka, Greta Garbo och Stabben, min egen stabb alltså. Trots att jag är född i norrort fanns aldrig något annat val. Stabben drog mig till Söderstadion när jag var grabb och efter det var jag kis. Det är på dessa gator jag lidit och hoppats i regnet och på Ringvägen har bara jag och plogbilen varit vakna. Jag har släpat mig Renstiernas ner och hört sången eka bland betongen. Jag har besökt varenda krog och pizzeria. Jag har varit kär, hjärtekrossad och deprimerad. Jag har haft långa relationer och tillfälliga förbindelser. Jag har spenderat sena nätter på Harvest, Elefantpojken, Carmen och Pelikan. Jag har sett lokala butiker och caféer tyna bort och själlösa gallerior ploppa upp som svampar. Jag har sett Söderoriginal försvinna och hipsters ta över gata efter gata. Jag har sett gamla bilar med passerat bäst före-datum bytas ut mot stadsjeepar. Jag har sett hur grannens lönekuvert har växt. Söder blir aldrig vad Söder var, men Söder kommer alltid vara Bajenland. Zinken, Jerka och Kanalplan finns kvar och på julafton ses vi vid målet. Rötterna blir starka när det blåser och på Kocksgatan fortsätter Bajen att slå Bajen slå.

När jag själv skulle välja halsduk var valet enkelt. Det fick bli mina tre hem. Skanstull och Medis såklart, men även Gullmarsplan, där vårt älskade Söderstadion en gång för inte allt för längesen låg. Därför har det gjort mig varm i hjärtat att se hur Skanstull slaktat alla andra, eller för att citera Bajen Club Sofia, sprungit i åttor runt dem andra. Skanstull närmar sig 100 halsduksbeställningar och det är bara Hammarbyhöjden och Hökarängen som åtminstone i korta stunder kunnat utmana. Gullmarsplan i all ära, men Skanstull är ändå platsen i mitt hjärta.


Däremot är jag besviken på, och överraskad över, att vare sig Medis eller nämnda Gullmars tagit sig i mål. Min halsdukssamling skulle aldrig vara komplett utan dem. Hursomhelst här har ni topp tio-listan över de starkaste Bajenfästena just nu (det vill säga stationerna med flest bokade halsdukar).


  1. Skanstull (på tryck)

  2. Hammarbyhöjden (på tryck)

  3. Hökarängen (på tryck)

  4. Bagarmossen (på tryck)

  5. Björkhagen (på tryck)

  6. Högdalen (4 kvar)

  7. Farsta (5 kvar)

  8. Skarpnäck (9 kvar)

  9. Kärrtorp (12 kvar)

  10. Gullmarsplan (14 kvar)

Obs! Bajenland, Söderort och Linje 17, 18 och 19 är borträknade.


Och du, bokar din halsduk gör du här! Vi hoppas kunna få iväg så många halsdukar det är möjligt till sista matchens halsdukshav.


 

Tänk att jag inte ens har nämnt derbysegrarna de två senaste helgerna ännu. Som om det behövs. Störst och flest det vet alla om, Glasen höjs å så ekar vår sång. Här E Bajen, Vad fan är ni, Vi E Hammarby.

 

Till sist måste jag ju även nämna att jag igår fick en förstaversion av piloten levererad. Fy fan vad fint det kommer bli! Jag längtar tills vi kan dela allt med er.


692 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page