top of page

Supporterenkäten - så svarade ni!

Uppdaterat: 18 jan.

Innan vi går in på enkäten vill jag lyfta och tipsa om en namninsamling för att ge Ronnie Hellström en staty, som i skrivande stund har skrivits under av 724 personer, men som jag tycker förtjänar många fler. Skriver under gör ni här! Jag kommer att se till att namninsamlingen lämnas över till ansvariga inom staden, men vill ha betydligt fler underskrifter innan det görs. Läs även gärna mitt blogginlägg om Ronnie.

Foto: Arild Vågen Under perioden 4-13 februari genomförde jag en liten och högst ovetenskaplig, supporterenkät. Men jag tänker att den ändå kan ge några svar på hur vi grönvita ser, eller åtminstone såg under enkätperioden på vissa heta frågor. För att få så spridda svar som möjligt och inte få svaren kopplade från någon specifik gruppering postade jag frågorna i tre grupper på Facebook: Hammarby (14 768 medlemmar) och Bajengruppen (10 487 medlemmar). Totalt svarade 213 personer på minst en fråga. Enkäten är inget som Gröna Linjen ligger bakom utan har gjorts av mig som individ/supporter. Här är era svar: 1. Är du nöjd med den nuvarande herrtruppen (213 svar)?

50,2 % – Den är okej

25,8 % – Nej

20,2 % – Ja

3,8 % – Jag vet inte Kommentar: De allra flesta verkar ändå tycka att truppen är okej, men det finns en tydlig önskan om att förstärka truppen. En av fem är ändå nöjda med den trupp vi har.


2. Är du nöjd med den nuvarande damtruppen (213 svar)?

38 % – Ja

30,5 % – Den är okej

22,5 % – Jag vet inte

9 % – Nej

Kommentar: Nästan fyra av tio är nöjda med damtruppen, inkluderar vi dem som tycker den är okej hamnar vi på 68,5 procent. Inte ens en av tio är missnöjda.

3. Har du eller tänker du skaffa säsongskort 2022 (213 svar)?

62,4 % – Ja, till herrarna

22,1 % – Nej

14,6 % – Ja, både till damerna och herrarna

0,9 % – Ja, till damerna

Kommentar: Damerna blir allt populärare och att över 15 procent av de svarande har eller tänker skaffa säsongskort till damerna är ändå ett stort kliv i rätt riktning. Att hela 77 procent gör det till herrarna är förstås en imponerande siffra, men inget som förvånar.

4. Är du nöjd med Amoo-affären (213 svar)?

60,6 % – Ja

24,9 % – Osäker

12,2 % – Nej

2,3 % – Jag vet inte

Kommentar: Jag har tidigare skrivit om att jag själv inte är nöjd med Amoo-affären, men någonstans är det ändå glädjande att de allra flesta är nöjda. Fler än sex av tio tycker Bajen gjorde en bra affär, medan nästan en av fyra är osäkra. Vi som inte är så nöjda är i minoritet.

5. Är du nöjd med värvningen av Nahir Besara (213 svar)?

65,7 % – Ja

25,8 % – Osäker

4,7 % – Nej

3,8 % – Jag ver inte

Kommentar: Att Nahir Besara är tillbaka glädjer mig. Jag gillar att han kommer in som truppspelare utan stora förväntningar på sina axlar. Jag älskade Nahir under hans senaste sejour i Bajen och uppskattade det jag såg i ÖSK. Det är fint att så många andra är nöjda över att ha Nahir tillbaka och så få inte är nöjda med värvningen.

6. Vem av dessa hade du föredragit på tränarstolen 2022 (213 svar)?

Marti Cifuentes 83,1 %

Jag vet inte 10,3 %

Milos Milosevic 6,6 %

Kommentar: Den som läser den här bloggen vet att jag inte var något stort fan av Milosevic (läs här och här) och att jag hellre har Cifuentes vid rodret (läs här). Det känns fint att så många känner samma sak, i synnerhet då Marti Cifuentes de facto är vår tränare medan Milos numera är i MFF.

7. Vilka medier föredrar du när du läser nyheter om Hammarby (213 svar)? Flera svar möjliga.

Hammarbys officiella hemsida 88,7

Supportrarnas Matchprogram 46,9

Fotbollskanalen 41,8

Fotboll Sthlm 35,2

FotbollDirekt 24,9

Aftonbladet 20,2

Expressen 13,6

Annan 8,9

Dagens Nyheter 8

Svenska Dagbladet 2,8

Kommentar: Personligen är jag mest glad över att nära hälften väljer Supportrarnas Matchprogram som ett av medierna när de läser nyheter om Bajen, även om de förtjänar en ännu högre siffra. Magnus Hagström och company gör ett hästjobb och det är så klart väldigt fint när något är supporterdrivet och där en stor del av arbetskraften är helt ideell. Av de mer traditionella medierna vill jag verkligen slå ett slag för Fotboll Sthlm som jag tycker utklassar sina konkurrenter när det gäller bevakningen av just Hammarby. Fotboll Sthlm satsar på kvalitet före kvantitet och det är dessvärre inte så vanligt bland nyhetsmedier numera.

8. Vem är din favoritspelare i Hammarbys herrtrupp 2022 (antal röster av 194 svarande)?

Spelarna med flest röster: Gustav Ludwigson 125 (64,43 %)

Williot Swedberg 21 (10,82 %) Darijan Bojanic 12 (6,19 %)

Mads Fenger 12 (6,19 %)

Björn Paulsen 11 (5,67 %)

Kommentar: Det var knappast en skräll att Gurra är populärast i laget, men att han skulle vara så överlägsen trodde jag inte. 64,43 % är ju faktiskt helt galet! Med andra ord ingen som helst tvekan om vem som är Bajenfansens gullegris nummer ett just nu. Det går ju inte att inte älska Gurra med sin uppoffrande spelstil. En annan personlig favorit för mig är Richard Magyar, som kom precis utanför topp fem på en sjätte plats. Framförallt är det för hans mod att tala öppet om sin egen psykiska ohälsa och för att han är något så ovanligt i dagens toppfotboll som en bra förebild. I övrigt är jag något överraskad att Fenger får fler röster Paulsen, som jag nog trodde skulle vara vår favoritdansk.

9. Vem är din favoritspelare i Hammarbys damtrupp 2022 (antal röster av 178 svarande)?

Spelarna med flest röster:

Madelen Janogy 52 (29,21 %)

Ellen Gibson 46 (25,84 %)

Emilia Larsson 19 (10,67 %)

Emma Jansson 18 (10,11 %)

Alice Carlsson 13 (7,30 %)

Kommentar: Betydligt hårdare på damsidan. Det gick upp och ner i omröstningen mellan stjärnan Madelen Janogy och ikonen Ellen Gibson. Precis som de flesta av er har jag också dessa två högst upp på min favoritlista. Precis som Magyar är Janogy en förebild som vågat prata öppet om sin egen psykiska ohälsa medan det inte finns någon spelare hos varken herrarna eller damerna som är mer Bajen än Ellen Gibson. Janogy drog till slut längsta strået men i princip är det en delad seger här.


10. Vilken Bajenpodd lyssnar du helst på (213 svar)?

Ingen 32,4 %

Bajenpodden 26,8 %

Just idag 19,7 %

Vet inte 9,9 %

Bajensamba 8,5 %

Framtiden är vår 2,8 %

Kommentar: Ganska hårt mellan supporterdrivna Bajenpodden och Hammarbys egen podd Just idag, men det är ändå Bajenpodden som är populärast i Bajenland, vilket är kul för det enorma arbete Ultrish och hans lilla gäng lägger ner. Jag är ingen stor poddlyssnare själv, men tycker att utmärkta Bajensamba hade förtjänat några fler procent. Nya Framtiden är vår har jag inte hunnit lyssna på ännu, men säger de att framtiden är deras så kanske den är det.

11. Vad tycker du om bengaler (213 svar)?

Stämningshöjare 55,9 %

Mer för än emot 16,4 % Mer emot än för 13,8 %

Splittrad 13,1 %

Ett satans otyg 3,3 %

Ingen åsikt 0,5 %

Kommentar: Den eviga bengaldebatten har fått en vinnare på knockout! En bit över hälften tycker att bengaler är en stämningshöjare och ytterligare 16,4 procent är mer för än emot. Blott 3,3 procent tycker det är ett satans otyg. Detta talar ju sitt tydliga språk, bengaler är här för att stanna och Hammarby Fotboll har supportrarnas stöd när de jobbar för en legalisering av pyroteknik, åtminstone av den här lilla undersökningen.

12. Hur tycker du att Bajens matchställ ska se ut (213 svar)?

Grönvitrandig med gröna shorts 52,6 %

Vit med gröna shorts 29,1 %

Ingen åsikt 8,9 %

Tigerrandig med svarta shorts 2,3 %

Grön med vita short 2,3 %

Grön med gröna shorts 1,9 %

Övriga svar 5,2 %

Kommentar: Vinnaren här är inte min vinnare. Jag föredrar vit med gröna shorts, men något fler än hälften föredrar grönvit-randigt med gröna shorts och jag gissar att det beror på att den trots allt har varit den dominerande under åtminstone de 20 senaste åren.

13. Håller du på någon/några andra klubb/klubbar i fotboll? Vilken/vilka (154 svar)?

Här hoppar jag att räkna ihop exakt antal för varje svar, men de allra flesta svarade Nej/Självklart inte/Absolut inte/Aldrig i livet/Dra åt helvete/Skojar du?/Hahahahaha etc. 63 av 154 svarade så, vilket motsvarar 40,91 procent av de svarande. Bland er som trots allt svarade någon klubb var Liverpool populärast (15 röster) och närmast efter kom Manchester United (8 röster). HTFF fick två röster och IK Frej en. Mest uppseenväckande var nog svaret "Innan var det Mjällby, men gillar inte deras styrelse" eller möjligen svaret "Östersund". Mitt eget favoritlag bakom Bajen är Sampdoria (som fick en röst), men jag tror ändå jag mest sympatiserar med svaret "Alla lag som möter Djurgården och AIK".14. Vilket företag/organisation/gruppering förknippar du med följande loggor?

Så här i efterhand kan vi avslöja att samtliga av dessa har en koppling till Bajen på olika sätt. Vissa som Hammarby Fotbolls sponsorer andra som delar av supporterkulturen. 1) Denna var tuff, men 121 valde ändå att svara. 23,14 procent svarade Bajenland,

22,31 procent kopplade den till Hammarby Rodd och11,57 procent till någon typ av öl. Rätt svar är att loggan tillhör den över 38 000 personer stora Facebooksidan Bajenland.

2) Tyskarna har lyckats väl med sin marknadsföring. Av 145 svarande visste 97,4 procent att loggan tillhör Volkswagen, men stavningarna var nästa lika många som svaren. Det fanns visst 26 olika sätt att svara att det var Volkswagen. Andra svar var till exempel bilar (ett halvt rätt på den), Wolfsburg och Malmö.

3) Av 114 svarande kopplade 64,2 procent loggan till det rätta svaret Unibet. Ett ganska stort antal kopplade loggan till spel, betting eller andra bettingbolag. Mer udda svar var Sefina, någon bank, Gröna Linjen eller Bajen.

4) 149 svarande och 82,4 procent svarade Bajen Fans. Jag trodde nog att procenten skulle vara uppe i samma trakter som Volkswagen, men resultatet visar i alla fall att en överväldigande majoritet kopplar gubben till Bajen Fans. Utöver det fanns svar i stil med fans, Hammarby fans och liknande. Någon svarade Kennedy och någon annan Craft (!).

5) På tal om Craft. Av 113 svarande lyckades 66,38 procent lista ut att loggan tillhörde Bajens tröjsponsor Craft. Några kopplade det till skidor (verkligen inte fel) eller klädmärke (inte heller fel). Andra svar var Stadium, Puma och Sefina. 19,47 procent var ärliga med att de inte visste vad det var för logga. Craft har med andra ord fortfarande lite att jobba med, men å andra sidan tror jag ytterst få hade tagit denna innan de klev in i klubben. Med det i åtanke är 66,38 procent ändå fullt godkänt.

6) 57,14 procent av 105 svarande kände igen Hammarby Ultras logga. Utöver det kom en mängd svar på olika supportergrupperingar. Någon konstaterade bara att det var en ful logga. Två trodde det var Bajen baseball och andra mer udda svar var Gröne Jägaren och Craft igen (!).

7) Bara 89 vågade sig på att svara och av dessa kopplade 46,7 procent loggan till Sefina Pantbank. Många andra svarade något med bank eller någon annan bank. Inte så många som svarade, men nästan hälften som gjorde det hade ändå rätt.

8) 97 personer valde att svara på denna och 58,76 procent svarade Bara Bajare (eller Bara Bajen). 9,26 % kopplade loggan till Barra Brava. Rätt svar här är Bara Bajare.

9) Denna var lurig. 74 svarade och de allra flesta av dessa, 41,89 svarade ärligt att de inte vet. 35,14 % visste ändå att det var Hammarbykollektivet det rörde sig om. I övrigt en mix av svar i form av till exempel Hammarbyklanen, Hammarbygrottan, Hammarby Hockey och Hammarby Handboll.

10) Ännu färre vågade svara på denna. 71 svarade till slut och hela 57,75 procent svarade att de inte visste. Blott 28,17 procent tog det rätta svaret Limitado. Någon svarade smycken och någon annan att den skiter i choklad(!?).

11) 67,8 procent av de 99 svarande hade koll på att loggan tillhör Hammarbys huvudsponsor Huski. 21,21 procent svarade att de inte visste. Mer udda svar: History Channel och Helly Hansen.

12) Hela 60 procent av de 100 svarande hade koll på att det var Gröna Linjen. Glädjande för oss med tanke på att loggan inte existerade för några månader sen. 27 procent svarade att de inte visste och 3 procent svarade Atari.

13) Bara 62 valde att svara på denna och av dessa kopplade bara 11,29 procent loggan till Grönsakshuset, som den tillhör. 50 procent svarade att de inte visste och 4,84 procent svarade Apple. Grönsakshuset har lite att jobba med.

14) Hela 95,7 procent (näst bäst efter Volkswagen) av 141 svarande visste att det var Intersports logga det rörde sig om. Bara 0,7 procent svarade vet ej. 2,13 procent svarade Bajen och 0,7 procent sportkläder, vilket ju inte heller är fel.

15) Av de 115 svarande på denna fråga hade hela 77,39 koll på att det var Supportrarnas Matchprogram eller bara matchprogrammet/supporterprogrammet. Någon svarade bara hemmaplan, vilket ju på sätt och vis också stämmer. 14,78 procent visste inte och en svarande kopplade loggan till Krita en 5a. Att Supportrarnas Matchprogram gjort ett stort avtryck i Bajenland är väldigt tydligt. De tio varumärken/loggor ni hade bäst koll på: 1) Volkswagen 2) Intersport 3) Bajen Fans 4) Supportrarnas Matchprogram 5) Huski 6) Craft 7) Unibet 8) Gröna Linjen 9) Bara Bajare 10) Hammarby Ultras Till sist ett köptips till den som behöver en vattenkokare. Såg denna på Cervera!

865 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page