top of page

bira bira bira bärs öl lager bira bira bira

En ofiltrerad ljus lager bryggd för hand i Bajenland.

Storlek på burk: 44 cl 
Alkohol: 5 %

Att skriva om en ny bira utan att smeta som ett hemma-hos-reportage i en morgonblaska är en jävla balansgång. Ni får ha överseende om vi tappar styrningen, men nu gör Gröna Linjen och Gröna Linjen Bryggeri gemensam sak. Vi släpper en bira, biran BIRA BIRA BIRA.
 

I vårt område firar vi inte med skumpa, vi firar med bira. Hojtarolja i all ära, men primärt sörjer vi även med bira. Biran är vårt områdes ”nationaldryck” och vår målsättning var att brygga en bira som ger en smak som sammanfattar våra kvarter, gröna linjen från Slussen och söderut. Brokigheten och gemenskapen i en bira. Karaoken i Rågsved, lattemorsorna på Söder, kisarna och bönorna från Södermannagatan 61, hyresgästerna i Linjalen, arbetararen från Farsta, stammisarna på gamla Olivlunden och kulturbohemerna på Harvest. Gubbis, Tallis och Bagis. Från Hagsätra till Medis i en och samma dryck.


Det stod ju tidigt klart att en IPA var det inte surr om. Inte om vi ska lyckas fånga områdets historia på ett rättvist sätt. Ska vi göra en bira för den som vill fira är det såklart en lager som gäller. En lager för alla som alltid är på väg nånstans i dessa levande kvarter. Så det var bara för konstnärerna och arbetarna på bryggeriet söder om Söder att börja måla och snickra.
 

Från den 18 oktober finns den på utvalda barer längs med gröna linjens södra sträckning och från den 6 november hittar du den även på ditt lokala bolag. Den är dunder, helt enkelt. En tjottablängare mellan lysrören med andra ord.
 

VARFÖR BIRA BIRA BIRA?

Namnet på biran, BIRA BIRA BIRA, har vi lånat från den klassiska ramsa som skapades av Hammarbyfans i vårt område på 80-talet, om inte ännu tidigare?

I dag sjungs den över hela landet, framförallt i landets studentstäder, och ibland dyker den upp i en och annan halvkass 2000-tals-dänga på Spottan.

Ordet bira har även det sitt svenska ursprung i våra kvarter och dess omtalade Söderslang, men är faktiskt ordet för öl även på rumänska och romani. 
 

Själva ramsan fick ytterligare nationell spridning när det gotländska hiphop-bandet Funkiga As använde ramsan i sin megahit Bira Bärs, som släpptes 1994.

Sex år senare fick den ännu en skjuts när vännerna Magnus Carlson (Weeping Willows) och Balsam Hellström bestämde sig för att samla ihop ett gäng artister och göra den i dag legendariska dubbel-CD:n Bajen Forever. Magnus Carlsons och Eagle-Eye Cherrys albumbidrag Vårsång inleddes i en tjattrig miljö på Kvarnen, där supportern Steffe Ståhl fick vråla ut ramsan, något han skapat tradition kring på Kvarnen, där både Magnus och Balsam knegade på den tiden. När Steffe drog igång ramsan visste alla bajare på Kvarnen att det var dags att börja traska till Söderstadion.
 

IMG_4364.HEIC

Etiketten.

birabirabiratisha.png

OM BRYGGERIET

Drivs av en handfull 30-plussare under aktiv livskris som brygger bärs till hela spannet, från michelinkrogen till lokala haket med karaoke på onsdagar.

Mest kända för sina flaggskepp Gullmars IPA och Medis Mimosa (vinnare bästa ölen på Nöjesguidens ölmässa 2020).

Notera hur oproportionerligt fet hemsida de har.

24693196_400.png

BARERNA

BOLAGEN

Barerna och krogarna där du hittar BIRA BIRA BIRA just nu
 

Listan uppdateras löpande.

Systembolagen där du hittar BIRA BIRA BIRA.
Klicka här för att se antal som finns i lager på just ditt bolag.

Listan uppdateras löpande.

SÖDERMALM
Racamaca, Wollmar Yxkullsgatan 5B
The Central Bar, Folkungagatan 57-59
Katarina Ölcafe, Katarina Bangata 27
Twang, Katarina Bangata 25
Ring Katarina, Katarina Bangata 66
Nòr Södermalm, Ringvägen 98

 

SÖDERORT
New Bowl Center, Simlångsvägen 50

Kokvrån, Kärrtorpsplan 7
Kollektivet, Hökarängsplan 7

SÖDERMALM
Rosenlundsgatan 7
Ringen
Folkungagatan 56
Folkungagatan 101
Långholmsgatan 21A

SÖDERORT
Gullmarsplan 4-6
Globen
Hammarby Sjöstad
Västerhaninge centrum

CITY
PK-huset

SE KARTA LÄNGST NER PÅ SIDAN!

Är du krögare och önskar BIRA BIRA BIRA på din bar? Gör en beställning eller förfrågan här under.

bottom of page