top of page

GRÖNA LINJEN-STIPENDIET 2023 • GRÖNA LINJENS KULTURSTÖD 2023

GEIR STAKSET/FOC FARSTA
TILLDELAS GRÖNA LINJEN-STIPENDIET 2023

stakset.png

Söndag den 17 december delade Föreningen Gröna Linjen ut Gröna Linjen-stipendiet 2023 till sin första mottagare Geir Stakset/FoC Farsta. Utdelningen skedde på Twang på Katarina Bangata på Söder.

Geir Stakset/FoC Farsta erhöll 17 084 kronor.

Styrelsens motivering:
”För sitt långvariga engagemang i att skapa en meningsfull tillvaro för Farstas ungdomar samt för att framgångsrikt förebygga att stadsdelens unga inte hamnar i kriminalitet, tilldelas Geir Stakset och FoC Farsta Gröna Linjen-stipendiet 2023.

Geir Staksets dedikation och ihärdiga arbete har inte bara gett många ungdomar en roligare vardag utan har också spelat en avgörande roll i att skapa en tryggare och mer positiv samhällsmiljö. Detta stipendium är en välförtjänt erkänsla för deras insatser och deras bidrag till att forma en hållbar och sund framtid för Farstas unga generation.”
 

Vi tackar även övriga nominerade för era insatser för ett bättre samhälle: Samhällsmatchen, Gatans Vänner och Gittan Norder.

Gröna Linjen-stipendiet
delas årligen ut till en organisation, förening eller privatpersoner som gör en stor ideell insats för att hjälpa människor i en utsatt position. Mottagaren ska på något sätt vara verksam i eller ha koppling till området från Slussen och söderut längs med den gröna tunnelbanelinjen i Stockholm. 2023 är första gången stipendiet delas ut. Initiativtagare och utdelare av stipendiet är Föreningen Gröna Linjen.

Läs om Gröna Linjens kulturstöd här.

GILLAR DU VÅRT ARBETE?

Stötta oss genom att bli månadsstödjare här!
Eller swisha valfritt belopp till 123 015 89 31. Märk gärna din Swish med ”gåva”.
För större privata gåvor mejla till gronalinjen@mammutkultur.se.

swish-QR-large (2).png

DE FICK GRÖNA LINJENS KULTURSTÖD

Kulturstöd
IMG_1197.heic

Från vänster: Johannes Bethanis (Bajenpodden), Jensa Gustafson (prisutdelare), Pernilla Olsson (Supportrarnas matchprogram), Johnny Holmqvist (Bajenpodden), Benjamin Thorén (HIFHistoria), Lucas Öfors (damernas tifogrupp), Janne Bjuvberg (handbollens tifogrupp), Peter Holmberg (prisutdelare), Karin Larsson (Supportrarnas matchprogram/prisutdelare), Lilie Persson (prisutdelare), Richard von Yxkull (prisutdelare), Ellen Gibson (prisutdelare),  Pia Sundhage (prisutdelare), Mikaela Laurén (prisutdelare) och Josef Pujol (prisutdelare).

Samtidigt delades Gröna Linjens Hammarbykopplade Kulturstöd ut till fem aktörer, som genom sitt i första hand ideella engagemang skapar böcker, poddar, sajt och tifos. Kulturstödet delades ut i olika storlekar till Bajenpodden (17 100 kronor), damernas tifogrupp (16 500), handbollens tifogrupp (9 000), Supportrarnas Matchprogram (3 000) och HIFHistoria (1 100).

Styrelsens motiveringar löd:


BAJENPODDEN: För den imponerande bedriften att ha släppt över  500 avsnitt och utvecklats från att vara en billig produktion med enklare  utrustning till att bli en central del av Bajenland, tilldelas Bajenpodden kulturstödet. Med Johnny "Ultrish" Holmqvist som programledare har  podden vuxit och blivit en ledande röst och kulturell kraft inom Bajensfären. Genom att locka ständigt aktuella gäster och få klubbens spelare och personal att stå i kö för att vara med har Bajenpodden etablerat sig som den största podden i Bajenland.  Den egna studion i Bagarmossen är ett tydligt tecken på poddens framgång och dedikation. Detta kulturstöd erkänner och belönar Bajenpodden för sitt betydande bidrag att stärka och fördjupa banden inom Hammarbygemenskapen  genom att erbjuda en värdefull plattform för dialog och reflektion  mellan supportrar och klubben.

DAMFOTBOLLENS TIFOGRUPP: För den unika bedriften att ha skapat tifon som få, om ens någon, damfotbollssupporterklubb i världen har lyckats med  tilldelas damfotbollens tifogrupp Gröna Linjens kulturstöd. Genom att skapa och upprätthålla denna unika tifokultur har man inte bara stärkt gemenskapen bland supportrar på Kanalplan utan även spridit entusiasmen för damfotboll i hela landet och till och med utanför Sveriges gränser. Tifogruppens bidrag sträcker sig bortom de kreativa tifona, och har en verklig inverkan på Hammarbys kulturella och sportsliga framgångar. Detta kulturstöd är en erkänsla för tifogruppens enastående arbete med att göra damfotbollen till en central och älskad del av Hammarbys gemenskap.

HANDBOLLENS TIFOGRUPP: För att ha skapat tifon och bidragit till att etablera en läktarkultur inom  handbollen som påminner om en mindre version av fotbollens, tilldelas handbollens tifogrupp kulturstödet. Gruppens passionerade arbete har inte bara förhöjt atmosfären i Jerka utan även spelat en avgörande roll i att öka populariteten för handbollen inom föreningen. Genom att föra vidare den fina tifotradition som Hammarby gjort sig kända för har handbollens tifogrupp skapat ett mervärde och en unik identitet för handbollssektionen. Detta kulturstöd erkänner och belönar handbollens tifogrupps betydande insatser för att stärka föreningens kulturella mångfald och framgångsrikt föra vidare Hammarbys traditionsrika tifotraditioner inom handbollens ramar.

SUPPORTRARNAS MATCHPROGRAM: För det otroliga arbetet med att producera Supportrarnas matchprogram och för att under många år, under ledning av Magnus Hagström, erbjudit Hammarbys supportrar landets bästa matchprogram, tilldelas Supportrarnas matchprogram Gröna Linjens kulturstöd. Deras dedikation till att skapa och leverera högkvalitativt material som dokumenterar fenomenet Hammarby har varit en oumbärlig del av Hammarbys kulturella rikedom.  Särskilt framträder deras, med författaren Per Cornell i spetsen, banbrytande arbete med den unika Tifoboken, där de för första gången ger oss en nära inblick i herrlagets tifogrupps fantastiska arbete. Genom att lyfta fram och dokumentera dess händelser har Supportrarnas matchprogram inte bara bidragit till att bevara klubbens historia utan även skapat en unik möjlighet för supportrar att fördjupa sig i och uppskatta tifokulturen på ett helt nytt sätt.

HIFHISTORIA: För det oumbärliga arbetet med att skapa och underhålla Hifhistoria, en sajt som omfattar samtliga matcher och tävlingar i Hammarby idrottsförenings historia sedan dess grundande 1889, tilldelas Hifhistoria och dess grundare Benjamin Thorén detta kulturstöd. Sajten är en skattkista fylld med statistik, bilder och informativa texter som bidrar avsevärt till bevarandet och förståelsen av klubbens rika historia. Vidare hedras Benjamin Thorén för att ha nyligen initierat en podd där varje år i föreningens historia ägnas ett avsnitt. Detta initiativ förser supportrar och allmänheten med en levande och personlig inblick i Hammarbys utveckling över tid. Genom sitt dedikerade arbete har Hifhistoria och Benjamin Thorén skapat en digital plattform och ljudupplevelse som  går långt utöver det förväntade, och därigenom har han bidragit avsevärt till att föra vidare Hammarbys kulturarv till kommande generationer.

Prenumerera
bottom of page