top of page

Bortskämda spelare en del av den moderna fotbollen

Uppdaterat: 20 juni 2023

Mitt i en kavalkad av 3-0-segrar tyckte visst någon att det gick för bra för Bajen. Plötsligt vägrade vår bland fansen tidigare så populäre vänsterback Mohanad Jeazhe att spela match för Bajen. Barnsligt, sorgligt och fullständigt onödigt.


Foto: Roland Osbeck
Foto: Hammarby Foto

För er som mot all förmodan inte hängt med: Enligt medieuppgifter ska turkiska Besiktas i förra veckan ha lagt ett bud på Jeahze. Enligt pressen rör det sig om ett bud nånstans mellan 6-10 miljoner kronor. Att ett Hammarby med en stabil ekonomi skulle släppa en av sina bästa och viktigaste spelare, som dessutom bara är 25 år gammal, mitt i en guldstrid för såna pengar vore förstås ren dårskap.


Beteendet i sig själv är chockerande och att vi sett det i just Bajen vid så många tillfällen att det börjar bli ett mönster är så klart allt annat än bra. Men det kanske allra mest omtumlande i denna sörja är att det är just Mohanad Jeahze som beter sig så här. Han är en spelare som jag och många andra högaktat och haft stor respekt för sen han kom till klubben. När man lyssnar till honom verkar han klok och vettig. Åtminstone fram till i söndags. Det var då han plötsligt vägrade spela för klubben han frivilligt skrivit kontrakt med. Klubben som varje månad betalar ut mer än en normal läkarlön (en specialistläkare tjänar i snitt 83 200 i månaden) till hans bankkonto.


Som om det inte vore nog, nu har han på sin Insta raderat allt som har med Hammarby att göra (bortsett en hyllning till vår förre tränare, guldrivalen MFF:s Milos Milojevic). Han har även tagit bort Hammarby ur sin biotext. Det är oerhört respektlöst.


Mohanad beter sig inte bättre än en sur och bortskämd tonåring och det är otroligt ledsamt och tröttsamt att se. Att Jesper Jansson och Hammarbys ledning tröttnat på såna här barnsliga metoder, där spelare som till exempel Djurdjic och Amoo strejkat sig bort från klubben, är fullt förståeligt. När det nu bekräftats att Jeahze tills vidare stängs av från klubben är det i mina ögon det enda rätta. Självfallet vill ingen part ha det så, men vad ska klubben göra när man bara har ett snudd på skambud från Turkiet att ta ställning till?


Sånt här beteende från spelare under kontrakt och deras agenter måste klubbarna såklart markera stenhårt mot. Jag har hört att Bosse Andersson i princip har ett muntligt avtal med sina spelare om att så långt det är möjligt inte lämna under säsong. Hur han lyckats med det vet jag inte (om det ens stämmer), men visst borde det vara något man lyfter med spelarna vid kontraktssignering?


Glädjande var det också att läsa uppgiften från sociala medier (så ta det med en nypa salt) att Jeppe Andersen i matsalen på Årsta läxat upp Mohanad inför spelargruppen. Fanbärarna är få numera, men ack så viktiga. Det är allt för många fotbollsspelare i dag som beter sig barnsligt, bortskämt och helt utan respekt för klubben de spelar för och deras fans. Men å andra sidan är detta en grav vi och hela fotbollsvärlden varit med och byggt när den gamla tidens fotboll ersatts av en modern fotboll som andas mer Dubai än en pittoresk italiensk by bland olivlundarna, och mer Mohanad Jeahze än Jeppe Andersen.


Till sist hoppas jag att Jesper Jansson, Cifuentes och Jeahze kan sätta sig ner och hitta en konstruktiv lösning. Ska detta lösa sig behövs ett samtal mellan tre vuxna män istället för ett mellan två föräldrar och deras obstinata tonåring. Jag hoppas Mohanad Jeahze tänker om, för han är en fantastisk fotbollsspelare som kan göra skillnad i ett guldrace. Och om Besiktas eller nån annan klubb så gärna vill ha honom är det bara att hosta upp marknadsvärdet och lite mer (för oss är han värd mer). Just nu är det enligt Transfermarkt 1,8 miljoner euro och inte pengar ur Besiktas kaffekassa. 6-10 miljoner kronor? Seriöst?


Hammarby Fotboll skriver: Just nu förs en diskussion kring Mohanad Jeahzes framtid i Hammarby. Det är en fråga klubben håller intern och i nuläget inte kommer att kommentera vidare. Medan diskussionen pågår kommer Mohanad inte att delta i den gemensamma träningen, vilket klubben och spelaren gemensamt kommit fram till.


Fotnot: Åsikterna i bloggen är skribentens egna och delas inte nödvändigvis av Föreningen Gröna Linjen.

2 674 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Välskrivet 🇳🇬

Like
bottom of page