top of page

Ett psykadeliskt mästerverk eller en misslyckad LSD-tripp?

Årets matchtröja är släppt och som vanligt väcker det debatt i hela Bajenland. Det finns knappt något som splittrar oss bajare så mycket som vår matchtröja. Plötsligt är hela den brokiga skaran modedesigners med lika skarpt öga för detaljer som Coco Chanel, Vivienne Westwood och Yves Saint Laurent. Många öppnar Photoshop, Paint eller vad det nu må vara och gör sina egna versioner. "Så här borde den se ut". Framförallt står slaget mellan de som vill ha vita tröjor med gröna inslag och de som förordar grönvit-randigt. Många, i synnerhet i avgrundsvrålet till sociala medier-plattform Twitter, gnäller nog mest för att gnälla. Och jävlar vad det gnälls. Åt höger och vänster. Hammarby Fotboll får en hel del kängor, men det fäktas också vilt mot andra Bajensupportrar. Inte sällan mot supportrar som betytt otroligt mycket för klubben. Supportrar som lagt ner otaliga timmar av ideellt arbete för att skapa en levande Bajenkultur. Gnällskallarna är oftast från en annan del av supporterskapet. De gör inte så mycket mer än att kräva att allt ska bli bättre. Tröttsamt, men det är väl också ett sätt att leva sitt liv.


Nåväl, det var ett sidospår, åter till tröjan. Jag tror många vid en första anblick frågade sig vilka psykadeliska droger tröjskaparna tagit. Vid första anblick kändes det som en jävla LSD-tripp.

Men efter att ha sugit in bakgrunden till mönstret och vilat på motorsågen lite så landade det rätt bra. Det ger lite sköna 90-talsvibbar, ni vet det där man tyckte var asfult i början av 2000-talet för att senare göra stark comeback och bli hippt. Och om jag ska iklä mig rollen som designexpert tror jag mönstret har all potential att bli kult, att mönstret kommer växa på oss alla och att den kommer flyga.

Jonna och Kurtan bär i alla fall upp det för jävla bra. Jackan ger jag högt betyg. Träningströjan tycker jag av någon anledning inte fungerar lika bra. Hursomhelst är bakgrundsförklaringen från Hammarby Fotboll tio av tio: "I utformningen av årets matchställ har vi valt en design som lyfter fram och hedrar klubbens unika historia av supporter- och läktarkultur i form av flaggor och banderoller. Kraften i klubbens kultur och supporterskap är absolut unikt och signifikativt för vår historia. Mönstret ”Bandera Bajen” består av sammanflätade flaggor från historien som blivit till en design i tröja, shorts och strumpor." Dessvärre missade jag gårdagens släppfest på Biblioteket Live, men jag har förstått av både text och bilder, att presentationen höll hög klass. Lycklig blev jag också på väg in till kontoret i dag när jag såg såna här posters uppsatta lite varstans:

Gerillamarknadsföring är vackert och att det bara är mönstret och inget annat är genialt.

Vad tycker du?

  • Psykadeliskt mästerverk

  • Misslyckad LSD-tripp

  • Ambivalent

Tittar vi då på själva matchtröjan så går mönstret igen även där, men lite mer diskret. Personligen är jag lite känsligare när det gäller mönster på matchtröjor, men tycker ändå att det fungerar.

Ju mer jag tittar på den desto mer gillar jag att mönstret är tydligt längst ut på ärmarna, även om jag kanske hade föredragit grönt på den vita tröjan och vitt på den gröna. Samma med kragen, som skulle må bättre i motsatt färg. Anledningen till att kragen inte är mönstrad fick jag höra var att spelarna tyckte det skavde på halsen med det materialet, så tanken från början verkar ju ha varit att även kragen skulle varit mönstrad.

Ett väldigt stort plus är att loggan är broderad. Jag är inget fan av det gröna bortastället. tycker vi ska hylla vår historia och lira i tigerrandigt på bortaplan, men allt som allt ger jag årets matchtröja 8 av 10.

Vad ger du årets matchtröja för betyg?

  • 1

  • 2

  • 3

  • 4

På tal om tigerrandigt. Det var inte bara dessa tröjor som visades upp. Vi fick även en 10 av 10-tröja. Spana in detta mästerverk:

Hade det där varit årets bortatröja hade även totalen blivit en tia. Denna är fulländad. Kragen, rändernas bredd och den broderade flaggan. Ren och skär världsklass. Vem är geniet bakom denna tröja?

Jag hoppas vi får se den i matchsituation någon gång. Varför inte som bortatröja i Europaspelet?


Till sist i tröjdebatten måste jag ju ge mina tankar om helvitt vs randigt.


Personligen föredrar jag helvitt. Historiskt sett spelade vi i vitt innan randigt och jag tycker att de snyggaste tröjor vi haft genom åren nästan alltid varit helvita. Däremot skulle jag absolut kunna leva med randigt, men vad jag då önskar är kontinuitet. Jag gillar inte alls detta att hålla på och byta mellan vitt och randigt. Jag vill ha en tröja som verkligen är vår och som man vet inte kommer genomgå en monumental förändring. Så hellre randigt än en mix, men allra helst alltid en vit tröja med grön rundad krage, och tigerrandigt som andraställ.


Vad gillar du mest?

  • Helvit tröja med gröna detaljer

  • Grönvit-randigt

  • En mix mellan olika tröjor


 

Från design till fotboll. På söndag klockan 15.00 sparkar våra damer igång i årets allsvenska på Nya Söderstadion. Det känns som att damerna har något riktigt stort på gång. En plats i cupfinalen är säkrad och spelet under både försäsong och cupspel lovar gott för framtiden. Vi har en väldigt spännande trupp som absolut kan slåss om topp tre. Jag hoppas att fler är lika peppade som jag och att vi kan locka storpublik till söndagens premiär. Om du inte redan har skaffat plåt gör du det här!

Efter fotbollen (klockan 18.15 i Jerka) spelar handbollsdamerna sista omgången i division 3 östra norra och så länge man inte torskar med 65 (!) mål mot Rimbo, som man möter, blir det division 2-spel nästa år. Handbollens mål på söndag är att, förutom att kliva upp i tvåan, locka mer än 350 åskådare, vilket skulle betyda nytt publikrekord i serien. Vi från Gröna Linjen har skänkt lite merch som kommer att gå till matchens lirare. Och nästa vecka är det äntligen dags för det starkaste vårtecknet av alla: Marschen! Från att ha varit lite orolig för någon månad sen har allt vänt i och med cupspelet. Visst, det var rätt kasst att torska mot Mjällby, men i det stora hela gick cupspelet över förväntan och det syns att vi har ett lag som kan bli att räkna med under 2023. Kanske är vi inte mogna för guldstrid, men bara att det inte går att utesluta gör att hoppet växt sig betydligt starkare på kort tid. Nyförvärven ser överlag bra ut och flera unga spelare har tagit oss med storm. Det blir nog en och annan karneval även denna säsong.


 

Till sist vill jag hylla och ge kärlek till vår otroliga Bajenkultur, som lever mer än nånsin tidigare. Supportergrupperingar, Insta- och Twitterkonton och andra grönvita kulturskapare levererar på en sinnesjukt hög nivå just nu, både inom finkultur och fulkultur. Tifogruppen blir vassare för varje år som går och klacksångerna likaså. Redaktör Hagström och hans Supportrarnas matchprogram levererar inte bara landets bästa matchprogram, de ger också ut vinyler och böcker. Väldigt snart släpper man Per Cornells bok om tifogruppen, som enligt förhandsskvallret ska vara ett mästerverk. Den ser jag mycket framemot. Och även om ens personliga smak inte alltid gillar allt som släpps är det en ynnest att vi har sånt utbud. För precis som med tröjdebatten är smaken såklart delad när det gäller merch och det finns verkligen något för alla smaker. Jag älskar den ocean av merch som ges ut. Med tanke på att vi själva släpper merch vet jag personligen hur mycket jobb som ligger bakom varje produkt som släpps och då ska gudarna veta att det inte är någon kassako när man slår ut allt. Vinstmarginalerna är rätt små och prylarna ska designas, beställas och ofta sorteras (och lagerhållas). Har man webbshop, som vi har, ska allt packas och skickas. Sen ska man gärna vara ute på gatan och sälja eller kanske distribuera ut till återförsäljare. Det är ett jävla jobb och jag är glad och tacksam över att det är så många dårar där ute som gör det jobbet. Antalet obetalda timmar som alla "merchansvariga" lägger ska inte underskattas. Skulle slantarna vara drivkraften skulle i alla fall jag lägga min energi på något helt annat, men merch är fantastiskt kul och känslan när man ser folk som bär våra grejer är om inte euforisk så i alla fall jävligt fin. Att det sen ger några extra slantar till filmen, boken och socialt arbete är en bonus. Det märks också att all merch uppskattas. När jag i mitt förra blogginlägg frågade vad ni ville att vi i Gröna Linjen (bortsett film och bok) skulle lägga lite extra fokus på under 2023 var det två punkter som stod i särklass. 48 procent ville se att vi skulle lägga mer tid på socialt arbete och 35 procent på mer merch. Vi ska göra vårt bästa för att uppfylla de önskemålen, men det är en jäkla apparat att få allt att rulla. Jag hoppas ni har förståelse om någon leverans blir sen eller om vi inte syns vid alla matcher.

674 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Bra skrivet Andreas, jag älskar sättet de gjorde presentationen på igår, blandat tjejerna och killarna (såg från sociala medier). Att Bajen nu tar ut svängarna avs tröjsläppet, gör ju också att det finns fler vattendelare hos fansen, vilket är sååå likt rebelliska punkbajen, att just tycka till! Det är faan en del av vår bajenism, att tycka vitt, brett, djupt och "flaja" runt bland molnen, i vår psykadeliska LSD-tyckandet! Desto spretigare, desto mer Bajen. Tänk att vara slätstrukna diffen eller mossiga gnaget, fi faaan vad tråkigt!

Like
bjuner
bjuner
Mar 24, 2023
Replying to

Haha, väl rutet! Håller helt med.

Like
bottom of page