top of page

Gästinlägg: Rädda gröna linjen!


Världen och Sverige må ha många större problem att hantera, men det är ändå tydligt att Hagis-Håkans lysande och spridda insändare i tidningen Mitt i, som uppmanade söderortsbor att förena sig i kampen för att rädda linje 19 från att bli blå, har engagerat lokalbor i vårt område. Debattinlägget i tidningar var dock kortat och vi tyckte det förtjänade att publiceras i sin helhet. Därför låter vi Hagis-Håkan göra ett gästinlägg i bloggen.


I december 2022 startade Föreningen Gröna Linjen dessutom ett upprop för att rädda linje 19 undan den blå färgen. Det får ni gärna skriva under här!

Söderbröder och bönor, Söderortsbor! Nu är det dags att vakna upp. Det pågår och planeras ett övergrepp på vår gröna aorta sedan årtionden, till vardags och fest, på väg till jobb, skola och Söderstadion. Linje 19 ska bli blå. Visst ska vi anpassa oss till en växande huvudstad, men det finns tydliga gränser för vad vi kan tåla och acceptera. Tjänstemän, politiker och politruker i stadshuset (S:t Erik suckar och vrider sig i sin grav) har i skydd av den allmänna utbyggnaden av tunnelbanenätet gömt undan den kulturella katastrofen, där tre av den livgivande gröna linjens ben ska amputeras för att i fortsättningen bara vara två. Linje 19 från Hagis ska i fortsättningen begravas i en högersväng från Gullmars ned i underjorden under Hammarby sjö, för att sedan slutligen landa i en sarkofag långt ned i jorden under Kungsan i city. Det är dock inte det värsta, utöver en ny främmande sträckning ska vår evigt gröna linje bli blå. Norrortsblå som en smurf!


Mycket har vi genom åren tålt, långa underhållsåtgärder som förpassat oss till bussar, Isstadion har blivit Globen med mera. Vi är ett tålmodigt och stolt folk, som lydigt anpassat oss och knutit handen i fickan. Men vi är också ystra, rappa i käften, nickar med ett leende i samförstånd åt våra grannar på tricken och är beredda att ta strid om det behövs. Nu är ett sådant tillfälle. Vi måste stå upp man- och kvinnogrant mot detta förtryck och hot. Här handlar det om historia, tillhörighet och en anda som samhällsplanerare och annat löst folk norr om Slussen inte förstår. Det här gäller inte bara Hagsätra-kids, Bandhags-farsor, Svedmyra-morsor, Sturebybor och alla andra hjältar från Hagis till Globen. Nej, jag har svårt att tro att våra bröder och systrar på linje 17 och 18:s södra, gröna gren kan acceptera att det nu söder om Slussen inom Ekens kommungräns ska dra in ett helt främmande, fientligt och förkastligt blått stråk i våra ”hoods”.


Nej, vi är en enad trojka som står upp för varann från Hagis till Bagis, Skarpnäck och Farsta strand. Vem vet, det här kanske bara är början innan vi alla tre sveps ned i en enda blå syndaflod. Vi har sett hur det gick i Klarakvarteren, vi har haft Almstriden i Kungsan, kvarteret Mullvaden och graffitin i Snösätra. Nu är det nog, onda krafter agerar under radarn för att attackera vårt gröna DNA, förnedra och blåmåla oss. Det kan vi omöjligt tolerera. Gemensamt ska vi strida med pennan och ordet som vapen. Budskapet ska gå från kvinna och man över hela Söderort. Våra röster ska höjas, höras och sväva över hela Stockholm för att se till att vi fortsatt ska vara sköna och gröna. För evigt gröna. För södra, sköna och evigt gröna Linje 19. Upp till kamp! HAGIS-HÅKAN

 
 

873 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 則留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
訪客
2023年11月24日

Försök starta en namninsamling på skiftet eller annan enklare sida. Bra inlägg!

按讚

訪客
2023年10月31日
評等為 5(最高為 5 顆星)。

Tack Håkan!

按讚
bottom of page