top of page

I väntan på Cifuentes

Uppdaterat: 20 juni 2023

Om man ska tro på det fotbollsmedierna skriver blir 39-årige spanjoren Martí Cifuentes snart Hammarbys nya tränare.


Det är omöjligt att veta om det är bu eller bä när en själv har noll koll på personen i fråga. Det de flesta av oss vet är:

  • Har fostrats som tränare i Katalonien.

  • Har varit i AIK som ungdomstränare.

  • Inledde sin tränarkarriär redan som 20-åring.

  • Kom till norska Sandefjord sommaren 2018 för att rädda klubben från nedflyttning från Tippeligan eller vad den nu heter nuförtiden. Klubben åkte ur men lyckades ta sig tillbaka direkt året därpå under Cifuentes ledning.

  • Tog över danska Ålborg 2020, vilket slutade med en nionde plats. Den pågående säsongen har Ålborg gått bra och ligger för närvarande på fjärde plats.

  • Han har kontrakt med Ålborg till och med 2023.

Om det blir flipp eller flopp återstår att se, men om det blir spanjoren hoppas jag att vi supportrar sluter upp bakom honom. Ett nytt tränarkaos skulle inte bara röra till det i truppen utan även sätta Hammarby på kartan som en strulig klubb.

I denna nyligen publicerade intervju med Cifuentes kan man i alla fall få en första uppfattning av spanjoren:

För den som är mer taktiskt nördig än vad jag är (som mest bryr mig om tränarna är sköna lirare) finns denna intressanta analys (som förvisso har ett par år på nacken) av spanjorens tränaregenskaper att gräva ner sig i. Om det blir Cifuentes ska det bli spännande att se vilken ledarstil han har och vad han kan göra med Hammarby. Han verkar föredra att spela 3-5-2 (åtminstone är det så Ålborg spelar) och det passar ju rätt bra in på vår trupp. Ett minus om man ska titta på den tidigare kravspecifikationen är att han inte har någon erfarenhet av internationell fotboll, vare sig på landslagsnivå eller klubbnivå. Han har förvisso varit runt i flera länder, men aldrig varit ledare för ett lag som har spelat Europaspel. Han har heller inte varit i någon klubb med någon större supporterpassion. Ålborg drar oftast nånstans mellan 7 000-9 000 åskådare och Sandefjord snittar strax under 3 000. Med det sagt verkar han, efter att jag läst analysen och lyssnat på intervjun, intressant och han har ju även varit på MFF:s radar, så sammanfattningsvis tycker jag att det vore en spännande värvning. I väntan på Cifuentes har samtidigt våra två senaste tränare fått nytt jobb. Sarpsborg drog vinstlotten som lyckades locka över Stefan Billborn. Det ska bli väldigt spännande att se vad vår Stefan kan uträtta där. Jag önskar honom all lycka och hoppas på att någon gång i framtiden få se honom som vår hoppsparkande huvudtränare igen. Lycka önskar jag däremot inte åt Milos Milojevic. Nu tror jag förvisso att han kommer leda MFF till guldet, något annat vore ett fiasko. Med den truppen och ekonomin som Malmö har borde de jogga hem allsvenskan varje år. Vad jag däremot har svårt att se hur hans ego ska kunna underordna sig Malmös föreningsdemokrati, men vem vet, kanske lärde han sig en läxa under sin korta tid i Bajen. Min spontana känsla när han blev klar för MFF var i alla fall närmare asgarv och ett "yes" än ett "vafan". Hursomhelst växer rivaliteten mellan Bajen och MFF varje år just nu och det är ju lite kittlande.

 

I går hade vi i Gröna Linjen kickoff inför 2022. Det var merchmöte, bokmöte och filmmöte på agendan innan vi avslutade med gemensam middag på Tabbouli.

Jag har sagt det förr, men vill återigen lyfta fram vilket fantastiskt team vi har och med nya stjärnor på ingång! Jag tror gårdagen blev lite av en injektion för alla och det var fint att samla film-, bok- och merchgänget vid ett och samma tillfälle. Är du som läser det här sugen på att bli en del av vårt team så söker vi lite förstärkningar nu. Här kan ni läsa mer om vad vi söker!987 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page