top of page

Lögn, förbannad lögn och statistik

Uppdaterat: 5 okt. 2022

Efter några dagar i sjuksängen (hej råna!) har jag nästan bokstavligen börjat klättra på väggarna. Malmöresan blev inställd, smak och doft är puts väck, men när man inte är helt däckad finns det ändå en outsinlig källa att döda tid med: Den digitala världens alla statistikverktyg. För en person som i sin barndom var besatt av DN:s resultatbörs, text-tv från sidan 330 och framåt samt tennisens ATP-ranking är det här motsvarigheten till att få bingetitta på serier och käka godis när man är sjuk (som jag förvisso också haft tid till).


Låt oss börja med en tabell från Transfersmarkts suveräna statistiktjänst. Hade allsvenskan avgjorts med att matcherna bara spelats i 1x45 hade Bajen varit i en rätt klar serieledning nu. Ja, faktum är att vi hade varit det även om man hade brutit ner det från minut 16 till minut 30 (7-0 i målskillnad under den tiden!) alternativt minut 31 till halvtid (9-3). Men trots våra imponerande inledande halvlekar är vi rätt svala den inledande kvarten, där är vi bara på sjunde plats och har 5-3 i målskillnad.

Om den första halvleken i det stora hela är en fröjd så är den andra halvleken inte lika upplyftande läsning. Där ligger vi "bara" fyra, rejält akterseglade av ledande Häcken. Göteborgarna har dessutom en period i matcherna där de är helt outstanding alla andra lag. Första kvarten i andra halvlek har de 16-3 (!) i målskillnad. Nästan lika många mål gör gänget från Hisingen under slutkvarten plus övertid, men där läcker de också betänkligt. 15-12 i målskillnad och inte mindre än fyra av baklängesmålen har kommit på övertid. På den punkten är de, tillsammans med Peking och Sirius, näst sämst i serien, bara Helsingborg är sämre med sina fem insläppta.


Hursomhelst har Häcken under dessa två kvartar gjort 31 mål, det är bara två färre än vad MFF gjort totalt och förbluffande nog fler än vad till exempel Kalmar gjort i årets allsvenska.


Riktigt deppig läsning är för övrigt övertidssvenskan. Skulle bara övertidsmål räknas skulle Bajen riskera att åka ur (!) allsvenskan. Med ett gjort och tre insläppta har vi bara Giffarna efter oss. Värnamo leder just nu serien, strax före blåränderna.


En tabell vi däremot toppar är hyperviktiga "Den allsvenska tabellen om bara mål av svenska medborgare räknas". Med det nya politiska styret kanske vi kan få igenom en motion om att stänga serien för utländska spelare? Ariska Blåvitt är som synes bara på femte plats. Det måste vara en stor besvikelse för Göteborgskamraternas tidigare styre.


Så klart finns det även en tabell där bara mål från utländska medborgare räknas. Där har vi det lite tufft och ligger på femte plats, åtta poäng bakom den där Östermalmsklubbben i topp. Nåväl, från nuet och in i FiveThirtyEights framtidstjänst. Har den rätt tar vi förvisso en Europaplats, men ja, ni ser ju själva var guldet går. De spår hela 58 procents guldchans till blåränderna, 32 till Häcken och blott 7 till oss.


Men sajten är kul. Du kan gå in på lag för lag och se vilken procentuell chans varje lag har att ta en viss placering. Du kan också klicka runt omgång för omgång och se sannolik utgång av varje match. Underhållande är det, men tack och lov slår deras simulerade och rätt avancerade Saidagissningar (som helt utgår från statistik) ganska ofta fel. Blott tio procents chans hade Degen att vinna i helgen som gick och vi vet ju alla hur det slutade.


Så länge bollen är rund och the fat lady inte har börjat tralla lever hoppet. Tills dess njuter vi av serieledningen i "Den allsvenska tabellen om bara mål av svenska medborgare räknas".

715 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page