top of page
glstipendiet.png

Gröna Linjen-stipendiet 2023

Gröna Linjen-stipendiet delas ut årligen till en organisation, förening eller privatpersoner som gör en stor ideell insats för att hjälpa människor i en utsatt position. Mottagaren ska på något sätt vara verksam i eller ha koppling till området från Slussen och söderut längs med den gröna tunnelbanelinjen i Stockholm.


OMRÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD!
 

Du kan rösta på flera alternativ, dock bara en gång på samma alternativ.

Den kandidat med flest röster när omröstningen avslutas den 30 november 23.59 tilldelas stipendiet, som delas ut söndag den 17 december klockan 16.00 på Twang på Södermalm. De nominerade har rätt att själva rösta och att rösta på sig själva.

Observera att om du väljer att rösta kommer ditt namn att synas för övriga som röstat på samma alternativ. Obs! Först loggar du in med hjälp av bank-id, därefter signerar du med hjälp av bank-id.

 

Till omröstningen!

Föreningen Gröna Linjen kommer endast att sprida omröstningen i sitt nyhetsbrev, men övriga kan dela denna länk fritt och alla har rätt att rösta.

Ekonomiska bidrag till stipendiet kan skänkas fram till dagen för utdelandet klockan 15.00, vilket äger rum söndag 17 december. Därför vet vi ännu inte hur stort beloppet blir. Föreningen Gröna Linjen har valt att skänka 7 000 SEK, övriga pengar kommer från privata gåvor.

Stipendiets storlek just nu (1 december 17.00): 11 70
0 SEK


Vill du bidra till stipendiet? Swisha då valfritt belopp till 123 015 89 31 och märk betalningen med ”stipendiet”. De pengarna går oavkortat till stipendiet. 

Vill du stötta en av de nominerade ekonomiskt? Swisha valfritt belopp till 123 015 89 31 . VIKTIGT! Märk betalningen med något av nedanstående alternativ, så ser vi till att just de pengarna går direkt till respektive verksamhet:
Gatans Vänner
Foc Farsta
Gittan
Samhällsmatchen

Nominera
swish-QR-small.png
De nominerade

DE NOMINERADE

GATANS VÄNNER

Gatans Vänner om sitt arbete i dag: Vi är en en ideell förening som, sedan närmare 12 år, har Mötesplats varannan söndag på Medborgarplatsen (året runt i ur och skur). Vi har valt att kalla det för Mötesplats för att det är inte bara ett soppkök. Varannan söndag så har vi med oss mat, mackor och fika som vi har hjälpts åt med att laga och bre, men framförallt så är det gemenskap och kärlek. Att se personer som lever i hemlöshet och/eller utanförskap är jätteviktigt. Varje människa är unik och ingen vet vad nån annan har i sin "ryggsäck". Att se och inte döma. Att lyfta fram ämnet är också jätteviktigt. För det finns.

Så tänker Gatans Vänner använda pengarna om de tilldelas stipendiet: För oss skulle det betyda oerhört mycket att få ett stipendie. Pengarna skulle gå till inköp av mat mm till Mötesplatsen samt att nu när kylan kommer så skulle vi kunna köpa in bla varma underställ och vantar till personerna som kommer till oss.


Läs också: Nyhetsartikel om Gatans Vänner

Obs! Först loggar du in med hjälp av bank-id, därefter signerar du med hjälp av bank-id.

GEIR STAKSET/FOC FARSTA

Geir Stakset/Foc Farsta om sitt arbete i dag: Vi har de senaste tre åren tillbringat lördagarna mellan 18-22.30 i en idrottshall nere på Farsta IP där vi samlat över 100 ungdomar varje gång. Vi har en ungdom som klipper hår, 60-80 spelar fotboll resten hänger bara runt i hallen och umgås. Arbetet handlar om att ge ungdomarna en trygg plats och en positiv gemenskap som håller dom från att rekryteras av gängen. Vidare kör vi samma upplägg även sportlov, höstlov, vinterlov och sommarlov. Vi tömmer centrum vilket gör utbudet av unga att rekrytera extremt skralt.

Så tänker Geir Stakset/FoC Farsta använda pengarna om de tilldelas stipendiet: 

Pengarna skulle specifikt gå till att täcka hålen i vår lov-verksamhet. Där saknas det i dag de resurser som krävs för att tryggheten bland ungdomarna ska kunna bibehållas och för att hålla ungdomarna borta från att bli rekryterade av gängen.

Läs också: Nyhetsartikel om Geir Stakset

Obs! Först loggar du in med hjälp av bank-id, därefter signerar du med hjälp av bank-id.

GITTAN NORDER

Gittan Norder om sitt arbete i dag: I augusti 2015 satt jag och skrollade på min mobil. Bilder dök upp från stränderna på Lesvos. En bild på ett litet gråtande barn slog mig rakt i magen. Han lyftes dyngsur ur en plastjolle och räcktes över mot en ung man. Jag kontaktade fotografen, som var dansk, och frågade - hur kan jag hjälpa? Behövs folk? Jag hade nyss sagt upp mig från Sös och hade bestämt mig för att frilansa som sjuksköterska ett tag. Fick mailadress och fick kontakt med en volontär organisation på Lesvos. Köpte en enkelbiljett och åkte ner. Jag var sjuksköterska till yrket men det som behövdes mest därnere var människor som kunde hjälpa till med framför allt kläder. Sortera de kläder som kommit in, ge ut kläder till blöta kalla människor på flykt, klä på barn torra kläder. Ibland stod vi i blåsten på stranden med 100 tals blöta kalla människor utan att ha nåt att dela ut. Det var en vidrig känsla! Så när jag kom hem sista gången i december 2016 bestämde jag mig för att dra mitt lilla strå till stacken å samla in kläder och skicka ner. Genom åren har jag skickat på olika sätt och med olika organisationer. Ibland med en hel lastbil, ibland bara som vanliga paket. Jag har kört runt bland vänner å hämtar upp det de haft att ge bort och sen sorterat, packat ihop det och skickat. En gång reste jag ner till Athen med 120 kg kläder, gick bra det med! Ibland hamnar delar av kläderna jag samlat in till någon behövande här i stan. Särskilt varma vinterkläder får gå till människor här i stan. Så det är vad jag gjort i mitt volontär arbete. En droppe i havet, men jag vet vad den droppen gör för den individ som är blöt och kall och inget har att byta om till. Så jag fortsätter åka runt å samla in kläder, packa och skicka.

Så tänker Gittan Norder använda pengarna om hon tilldelas stipendiet: Jag är tacksam att ha blivit nominerad till Gröna linjens stipendie och om jag blir den som får ta emot stipendiet kommer jag ha möjlighet att skicka fler sändningar. Jag skulle även köpa in underkläder och strumpor då dessa inte är så trevligt att få begagnat. Det är rätt kostsamt att skicka kläder men så mycket billigare än att köpa nytt. Att samla in kläder och skor är inget problem, det finns hur mycket som helst att samla in. Det är kostnaden att få iväg det som gör att jag måste begränsa mig. Kanske fler vill hjälpa till så kan vi ha en packa kläder dag ihop?

Obs! Först loggar du in med hjälp av bank-id, därefter signerar du med hjälp av bank-id.

SAMHÄLLSMATCHEN

Samhällsmatchen om sitt arbete i dag: Samhällsmatchen handlar om matchen utanför de kritade linjerna och vad Hammarby Fotboll som idrottsförening kan göra för att adressera rådande samhällsutmaningar och hur vi, konkret, kan vara med och bidra till ett bättre samhälle. Samhällsmatchen lanserades 2018 och bedriver idag olika initiativ i södra stockholm. Vi arrangerar arbetsmässor (fått ut över 550 personer på jobb sedan vår första arbetsmässa), bedriver spontanfotbollskvällar för barn och unga i 13 förorter i söderort på fredags- och lördagskvällar (vi hade drygt 6 000 besök senaste inomhusperioden mellan oktober-mars) och arrangerar bland annat Blåjusmatcher med syfte att bygga broar mellan ungdomar och Blåljuspersonal. Alla våra olika initiativ har Söderort som utgångspunkt då det är vårt naturliga upptagningsområde. Ett av våra initiativ är våra skolbesök med våra spelare. Ambitionen är att genomföra 20 stycken per år och det primära syftet med skolbesöken är inte att diskutera fotboll, utan att istället belysa och lyfta fram frågor som handlar om vad det innebär att växa upp, vikten av att arbeta hårt för att nå sina drömmar samt att få barnen att förstå att allt är möjligt. Mötet kan liknas vid ett motivationssamtal där a-lagsspelarna berättar, utifrån egna livserfarenheter och perspektiv, att barnen kan bli precis vad de vill så länge de lägger ner tid och kraft för att försöka uppnå sina drömmar. Ingenting ska kännas omöjligt.

Så tänker Samhällsmatchen använda pengarna om de tilldelas stipendiet: Med dessa pengar skulle vi vilja utveckla våra skolbesök och kunna ge något till barnen som vi träffar. Att kunna överlämna något till barnen för att på så sätt ge dom något att ”hänga upp” mötet på och på så sätt stärka upplevelsen. Vi skulle vilja införskaffa exempelvis giveaways likt Bajenmössor, halsdukar eller likande som vi kan ge dom i samband med skolbesöken. Med tanke på hur vårt samhälle idag ser ut med större klyftor och inflation så upplever vi att detta är en satsning vi skulle vilja göra för våra barn.

Läs också: Nyhetsartikel om Samhällsmatchen

Obs! Först loggar du in med hjälp av bank-id, därefter signerar du med hjälp av bank-id.

Vill du stötta en av de nominerade ekonomiskt? Swisha valfritt belopp till 123 015 89 31 . VIKTIGT! Märk betalningen med något av följande alternativ, så ser vi till att just de pengarna går direkt till respektive verksamhet.
Gatans Vänner
Foc Farsta
Gittan
Samhällsmatchen

Vill du stötta mottagaren av stipendiet? Swisha valfritt belopp till 123 015 89 31 så höjs den slutliga stipendiesumman upp .VIKTIGT! Märk betalningen Stipendiet.

bottom of page