top of page

En kÀrleksförklaring till Gurra, Niclas Bergh och Jensa G

Uppdaterat: 21 juni 2023

Jag Äterkommer ofta till hur mycket jag Àlskar brokigheten i supporterleden. Det finns fÄ saker som stör mig mer Àn folk (lyckligtvis Àr dessa mÀnniskor i minoritet, Àven om de Àr bra pÄ att höras) som ska definiera vad en Hammarbysupporter ska vara. --- Föreningen Gröna Linjen delar inte nödvÀndigtvis Äsikterna som lyfts fram i bloggen, utan dessa Àr skribentens egna. ---

Leffe Strandh, Niclas Bergh och Johan Hammarström firar allsvenskt avancemang. Foto: Hasse Fridén Visst Àr vi alla en del av vÄr historia, men en kultur som inte tillÄter olikheter och vill tvinga in oss i normer Àr en kultur som mÄr dÄligt. Det vackraste för mig med att vara fotbollssupporter Àr inkluderingen. Jag sÀger inte att det Àr perfekt pÄ vÄra lÀktare, jag vet att det finns grupper som kÀnner sig mer exkluderade Àn andra och att vi har sjungit ramsor som har sÄrat. Men Àven om nidbilden av fotbollssupportrar Àr bröliga mÀn, sÄ finns det ÀndÄ alltid en plats för det annorlunda. För mÀnniskor som ofta kÀnner sig exkluderade i olika sammanhang i samhÀllet blir pÄ fotbollslÀktarna en del av en gemenskap, ett vi, ett kollektiv. Under de 90 minuter plus tillÀgg som vi stÄr dÀr enade och sjunger fram vÄrt lag Àr

vi alla just dÀr och just dÄ exakt lika mycket vÀrda, oavsett vem du Àr utanför arenan.


Men ibland, Àven om det Àr allt mer sÀllan, dyker den dÀr udda fÄgeln upp Àven pÄ fotbollsplanen. Liraren som fattat grejen. Liraren som lika gÀrna kunnat vara en av oss.


Jag har ju snurrat in lite pĂ„ det hĂ€r med sorgen att vi allt mer sĂ€llan fĂ„r se spelare gĂ„ frĂ„n talanger till fantastiska spelare till eviga hjĂ€ltar. Spelare dĂ€r hjĂ€rtat till klubben betyder mer Ă€n nĂ„got annat. En utdöende spelartyp som förr var mer regel Ă€n undantag. DĂ€rför gladde det mig nĂ„got otroligt nĂ€r Gustav ”Gurra-Ludde” Ludwigson nobbade ett bud frĂ„n Sydkorea med sannolikt lĂ„ngt bĂ€ttre ekonomiska villkor och signade pĂ„ ett nytt lĂ„ngtidskontrakt med Bajen. Visst, han Ă€r ingen Södergrabb eller arbetare frĂ„n Tallis. Han Ă€r inte ens frĂ„n Eken, men den dĂ€r gamle gladiatordeltagaren frĂ„n Götet har tagit klubben till sitt hjĂ€rta och vi fans har tagit honom till vĂ„ra.


Eller som han sjÀlv sa i en intervju med Fotbollskanalen nÀr han sjÀlv fick förklara fansens betydelse nÀr han nobbade pengarna i Sydkorea och istÀllet valde att förlÀnga med Bajen.


– Det Ă€r klart att det inte gĂ„r att undvika, men för mig handlar det mer om stödet hĂ€r pĂ„ arenan. För laget. Det Ă€r klart att det Ă€r kul för mig som enskild individ, men för mig Ă€r det viktigast att de stöttar oss som lag. Och det gör de alltid, hur det Ă€n ser ut.


– Det Ă€r klart att det var en stor del. Jag ska inte glömma bort att jag fĂ„tt chansen att spela i en sĂ„dan hĂ€r typ av klubb. Det Ă€r mĂ„nga runt om i fotbolls-Sverige som kollar pĂ„ oss med avund.

Han fattar vad det Àr som driver den dÀr snickaren frÄn SkarpnÀck, författaren frÄn Orminge, förskollÀraren frÄn KÀrrtorp, social grupp 3-tanten frÄn Farsta och för all del den grafiska designern frÄn södra Sverige. Han fattar varför han stÄr dÀr och vem han egentligen spelar för och just dÀrför hÄller han pÄ att vÀxa fram till en grönvit legendar. PÄ nÄgot jÀvla sÀtt hÄller han pÄ att bli nÄgot sÄ ovanligt som bÄde kultspelare och stjÀrna. Det gÄr alltsÄ Àven om man Àr en gladiatordeltagare frÄn Götet.

NĂ„got annat som gladde mig pĂ„ samma tema var Nahir Besaras intervju med Fotbolldirekt dĂ€r han förklarade varför han valde att gĂ„ till Bajen: – Det fanns erbjudanden pĂ„ bordet som hade gett betydligt mer pengar Ă€n hĂ€r. Men nĂ€r det kommer till Hammarby Ă€r pengar inte det viktigaste, de kĂ€nslor jag har för klubben betyder mer. I alla Ă„r jag var borta blev jag stannad av supportrar varje gĂ„ng jag var i Stockholm som frĂ„gade nĂ€r jag skulle komma tillbaka. Efter allt vi har varit med om tillsammans blev banden vĂ€ldigt starka och det Ă€r klubben nummer ett för mig.

För mig har Gurra anslutit till en serie personliga hjÀltar som satt laget före jaget och som pÄ riktigt hajar grejen. Kanske kan Àven Nahir med tiden slÄ sig in dÀr. I min ungdom var, vid sidan om stjÀrnor som Hasse Eskilsson och Dan Sahlin, tvÄ av mina största hjÀltar Niclas Bergh (som jag till och med skrev en skoluppsats om) och Jensa Gustafsson. Jensa Àlskade jag för att han stack ut. Bland sparka-spring-tackla-mÀn, som det pÄ den tiden rÄdde inflation pÄ i svensk fotboll, fanns denna vÀnsterfotade rÀtt tunna tekniker. En sÄn spelartyp man storögt glodde pÄ nÀr Uno, kryss, due och italienska ligan Àgde i rutan eller nÀr brassarna lirade VM. Jensa sköt ju dessutom, som 19-Äring, upp Bajen till finrummet med sitt sena mÄl mot Vasalund. Niclas Bergh kan jag sÄ hÀr i efterhand inte riktigt förklara, men det Àr vÀl sÄ att vissa spelare tar man bara till sitt hjÀrta. Han hade ju lirat i Bajen sen han var fyra bast och var lÀtt att tycka om. Trots att jag aldrig haft nÄgot direkt hjÀrta i VÀsby IK (min moderklubb Àr BollstanÀs SK), sÄ var det ÀndÄ rÀtt stort att han 1997 klev över till klubben frÄn min hemort. Som ung journalist pÄ VÀsbytidningen hade jag 1995-96 följt klubben pÄ nÀra hÄll, sÄ det var tvÄ vÀrldar som kolliderade dÀr. Att jag tar upp Jensa och Nicke i dag Àr för att de Àr sÄna som efter sina karriÀrer blev kvar hos Hammarby, men som supportrar. Det Àr den typen av spelare som knappt finns lÀngre. Lirarna som fattat grejen. Lirarna som Àr en av oss. Jensa och Nicke Àr grabbarna som flyttades upp, slog sig in i elvan och blev kvar sÄ lÀnge de tog en tröja för att nÀr skorna till slut lÄg och dammade pÄ hyllan vira in sig i halsduken och fortsÀtta sitt engagemang för klubben i deras hjÀrtan. Jag mÄ vara en naiv fotbollsromantiker, men det var ju sÄna lirare som fick mitt hjÀrta att slÄ lite extra och som gjorde att jag en gÄng började Àlska bÄde klubben, fansen och spelarna. SÄ Gurra, tack för att du visar att det Ànnu i vÄra dagar gÄr att vara den typen av spelare Àven i dagens moderna fotboll. Jag fattar att mÄnga spelare vill ut en svÀng och tjÀna lite kosing, men glöm inte bort era rötter och den kÀrlek ni fÄr varje gÄng ni kliver ut pÄ Nya Söderstadions plastiga grÀs, som man knappast vill röka vid höstsÀsongens slut.



377 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page