top of page

I Eskils, Williots och den heliga Nackas namn

Vilken vecka vi lämnar bakom oss. Från karneval en vanlig torsdag till söndagsångest deluxe. Vi tar det roliga först, torsdagens överkörning av den serbiska ligatrean FK Cukaricki.

Det är inte många gånger i livet jag har sett ett vassare, mer taggat och mer lekfullt Hammarby. Bajen fullständigt ägde serberna och i princip var det 90 minuter av kattens lek med råttan. Selmani slet, jagade och peppade oavbrutet, Ludwigson slutade aldrig springa så länge han var på plan, Jeahze gjorde lite vad han ville på sin kant, Amoo såg ut som att han var besatt av Nackas ande, Paulsen var Paulsen när han är strong as fuck, Jeppe gav inte bort en centimeter och Williot kom än en gång in och stänkte in en balja. Det var Söderbröder glöder och Bajensamba i 90 underbara minuter plus tilläggstid innan domaren blåste i pipan för sista gången. För den som har missat rekommenderar jag HTV:s 18 minuter långa sammandrag. Dessa minuter går att se hur många gånger som helst.

 

På tal om Williot Swedberg så var hans pappa Hasse "Lejonkungen" Eskilsson minns stora idol under några säsonger. Jag skulle nog kalla honom min första riktigt stora Bajenidol. Det vilade något magiskt över Hasse, ni vet på det där sättet man i princip bara kunde känna som barn. Att nu som 43-åring få se hans son kliva in och ta för sig som om han tog över där Hasse slutade framkallar nästan den där magiska känslan som jag kände som barn. Det tar mig också tillbaka till Buster och serierna Målvaktsfantomen och Arvtagaren om målvakten Gordon Stewart och sonen Rick som senare tog över mellan stolparna i Tynefield City. Williot's on fire Your defence is terrified Said Williot's on fire Your defence is terrified Williot är glödhet Skrämmer ert försvar (C'mon) Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na, Na

 

Så måste jag väl motvilligt gå in även på kvällens match mot det där sommarmygg-irriterande laget från Borås, trots att jag helst vill lyfta den ur minnet. Till en början kändes det ändå bra. Både Williot och nyförvärvet Matko från start och laget startade med samma energi och frenesi som mot serberna. Matko skapade flertalet fina chanser, Björn var aktiv, Williot tog några avslut och Selmani löpte med samma energi och frenesi som senast. Dessvärre höll det bara ett litet tag och när slutvisslan ljöd stod vi där med säsongens kanske sämsta insats, för ju längre matchen led desto blekare blev det och den första förlusten på svensk mark sedan cupsegern var ett faktum, tillika den första mållösa hemmamatchen sedan november förra året. Det var, för att återanvända ett billbornskt citat, klappuselt. Och i ärlighetens namn var vi i publiken inte mycket bättre. Vi startade också frenetiskt men ju längre matchen led vaggades vi in i en sövande "vi måste kämpa"-sång, en klassisk ramsa, men som har en tendens att fastna när vi är i underläge och de energilösa spelarna snarare skulle behöva ramsor med mer tryck för att väckas ur dvalan istället för att långsamt vaggas till sömns. Men sömnigt var verkligen ordet för kvällen, både på plan och på läktaren.

 

I helgen hann jag och fotograf Pontus dessutom med ett besök i Uppsala där vi filmade två olika karaktärer, vitt skilda från varandra men med enda (?) likheten att deras hjärtan slår för Bajen. Bilden i topp är från en av inspelningarna. Det är verkligen en ynnest att få se hur brokigheten i Bajenland växer fram i vårt material och att känna en stark tro om att vi kommer göra en pilot som leder oss till det ekonomiska stöd vi behöver för att gå i mål på det sätt vi önskar. Vi kommer att filma på under augusti och september innan piloten går till redigering.

 

För en utomstående kan det vara svårt att förstå hur många ideella timmar vi lägger på detta och för att orka med söker vi nu ett par förstärkningar. Kanske är det du eller kanske vet du någon som kan passa? Vi vill understryka att förhoppningen är att samtliga ska kunna få ersättning under projektets gång, men fram tills att vi vet om vi får stöd är det volontärt arbete (men med möjlighet att kompenseras senare). Först och främst söker vi en ljudtekniker, så är du en jäkel på ljud och tekniken kring ljud kan det vara dig vi letar efter. Extra plus om du har jobbat med filmljud, men inte ett krav. Utöver en ljudtekniker behöver vi även en inspelningsassistent. Kanske vill du in i filmbranschen eller kanske vill du bara ge ett Bajenprojekt en hjälpande hand, oavsett vilket behöver vi minst en person som har ett ganska flexibelt schema och kan vara med vid inspelningar och hjälpa till med allt från att lyfta bom till att bära stativ eller där vi behöver en hjälpande hand. Extra plus om du har körkort och tillgång till bil (vi ersätter givetvis för bensin etc). Går allt vägen ekonomiskt kan du ha skaffat dig världens roligaste extraknäck. Om du är intresserad får du gärna dra iväg ett mejl till andreas@mammutkultur.com.

 

Till sist: Om du har möjlighet, fortsätt gärna stödja oss ekonomiskt. Just nu har vi fokus på att få in så många månadsstödjare som möjligt, vilket löpande ger oss inkomster som förhoppningsvis kan täcka våra rörliga utgifter. Alla som stödjer oss med minst 50 kronor i månaden från nu och fram till projektslut är garanterade en plats på biopremiären. Månadsgivare blir du här!

 

På torsdag väntar årets hittills svåraste match, Basel borta. Stannar vi kvar i helvetet eller blir det en ny resa till Pärleporten? Vi alla vet ju åtminstone att det svänger om Bajen och så här direkt efter en motgång är det ändå ganska skönt att veta. I Eskils, Williots och den heliga Nackas namn. Amen.


101 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page