top of page

Fallet Mohanad Jeahze

Uppdaterat: 4 aug. 2022

Från 3x3-0 och karneval en vanlig måndag till chocktorsk hemma mot Värnamo och framförallt turerna i fallet Mohanad Jeahze. Ja, det svänger om Bajen. En chocktorsk hör onekligen till kategorin "smällar man måste ta". Det händer för alla lag med jämna mellanrum och det är väl inte heller oväntat att det kommer när fallhöjden är som störst och hybrisen i topp. Jag vet att vi var många som hade räknat in tre poäng och mer hoppades på att vi skulle ta igen Djurgårdens målskillnad. Kunde det rent av bli 6-0 och serieledning? Vi får helt enkelt se det som grus i maskineriet och göra om och rätt mot Sundsvall i helgen. En säker seger där och förlusten mot Värnamo är snart ett minne blott (trots att det är just dessa förluster vi aldrig ska glömma, det har Hertzöga och Gefle lärt oss). Blickarna kan då återigen riktas uppåt i tabellen.När det gäller fallet Mohanad Jeahze (läs tidigare inlägg här) får vi räkna med att det kommer ta längre tid för såret att läka. Redan nu ser vi splittringar i Bajenleden. I väldigt grova penseldrag skulle man kunna dela in oss i tre läger: 1) Titelsupportern. Tycker det är självklart att förlåta och gå vidare. "Spela med bästa laget", "alla spelare är legoknektar", "stort av Jeahze att krypa till korset", "att vinna är alltid viktigast"etc. Den här supportern kanske till och med applåderar spelaren i fråga. 2) Den ambivalente supportern. Står och väger mellan ettan och trean. Vill förlåta, men tycker samtidigt att Jeahze inte förtjänar att spela i Bajentröjan. Samtidigt ser man hur viktig han är för laget. Å ena sidan, å andra sidan. Accepterar sannolikt att Jeazhe tas ut på sportsliga grunder, men kommer varken applådera eller bua när hans namn ropas ut. "Ursäkten var inte tillräcklig".


3) Identitetssupportern. "Hammarbyismen är nummer ett och mycket viktigare än allt annat". Känner sig sviken och bedragen av Mohanad Jeahze. Tycker det är helt självklart att Jeahze inte ska spela mer i Bajen. "Skicka honom till HTFF", "Låt honom ruttna på bänken" eller "sparka ut honom från klubben". Identitetssupportern hatar legoknektar och vill ha spelare som brinner lika mycket för klubben som hen själv. "Han och hans ursäkter kan dra".


Själv ligger jag nog närmast tvåan med lutning mot trean. På söndag tror jag det kommer bli tydligt för fler var de verkligen står i frågan, men helt klart är att Fallet Mohanad Jeahze är det för tillfället mest omdebatterade i Bajenland. Frågan är het överallt. I kommentarsfält och trådar, bland polare och familjer. Att ha och få ha olika åsikter är ofta stärkande för en grupp, åtminstone så länge det inte övergår till interna tjafs och rena bråk. Då kan det bli kontraproduktivt för hela klubben och det känns som att vi med Fallet Mohanad Jeahze balanserar på en skör lina. För att undvika det tror jag att vi måste försöka förstå varandras olika åsikter och att supporterskapet kan se olika ut. Supporterskap handlar trots allt om känslor. Om någon känner sig sviken eller kränkt är det lika okej som om någon vill lägga det hela till handlingarna och vända blad. Några kommer bua, andra kommer vara tysta och en tredje kommer applådera när Mohanad Jeahze namn ropas ut. Inga känslor är i grunden fel, men vi måste också ställa oss frågan vad lagets reaktion blir på burop och om det riskerar att stjälpa oss i jakten på tre poäng (och finns det minsta lilla risk borde vi avstå just det). Men alldeles oavsett, låt folk reagera som de vill (så länge det stannar vid känsloyttringar) och låt läktaranarkin råda. Vi mår alldeles för bra som klubb för att låta en enskild spelares agerande leda till självdestruktivitet och internbråk. I mitt förra inlägg efterlyste jag ett vuxet samtal mellan de inblandade parterna (Jeahze, Jansson, Cifuentes) och det känns ju som att något åt det hållet har skett. I mina ögon har Hammarby agerat på ett suveränt sätt i detta. Man satte ner foten och visade att det inte är smart att försöka tvinga sig ur ett kontrakt och man har fått spelaren att krypa till korset och erkänna att han gjort fel. Bättre än så kan inte en klubb sköta sina kort. Nu tror jag att Jeahze kommer att försvinna om inte redan i sommar så åtminstone i vinter. Hur det än blir så vore den tydligaste markeringen om ånger, som Jeahze nu kan göra mot oss fans, att byta agent och att göra allt för klubben både på och utanför planen (det finns tallrikar att diska på Årsta). Det skulle även vara klädsamt med en ursäkt till supportrarna.


På samma tema:

  • Det är skönt att vi även i den moderna fotbollens tidevarv kunnat visa att det är möjligt att sätta ner foten mot lycksökare (och mot fotbollens mörka baksida, agenterna) som, för sin egen vinnings skull, är beredda att kasta både sitt lag och sina fans under bussen. Nu hoppas jag att Hammarby i framtiden vägrar göra affärer med agenten Blash Hosseini och BHM Sports Agency.

  • När du skriver på ett kontrakt med en professionell fotbollsklubb ingår det även att visa respekt mot supportrarna. Det är supportrarnas engagemang som möjliggjort de höga löner som många spelare i dag har. Utan supportrarnas passion för sporten skulle möjligheten att jobba som fotbollsspelare med tiden försvinna. Allt från klubbars ekonomi, rika investerare, spaltmeter om fotboll i tidningarna till spelare som hyllas som gudar och får lukrativa reklamavtal med storföretag kommer från början från supportrarnas engagemang för sporten. Det är vi som har grundat möjligheten. Lite på samma sätt som gentrifiering av bostadsområden, där konstnärer och kulturarbetare omedvetet gör områden hippa, vilket ökar grannskapets värde och därmed drar till sig många lycksökare i form av storföretagens businesskedjor.

  • En bekant skrev i en Bajengrupp på Messenger följande rader om faktumet att Jeahze raderade alla Bajenbilder på sitt Instagramkonto: "Vad är vitsen med det hela? Var vill han komma med det? Tycker även att det är trist för dom yngre som ser upp till sina idoler. Dom som är en del av social media från ung ålder och följer sitt lag och sina idoler slaviskt. Min son är en av dom. Varför vill han inte ha några bilder i Bajentröjan kvar frågade han. Det är klart att fotbollsproffs har ett visst ansvar då det är många som ser upp till dom oavsett om dom vill eller inte. Det är min syn på det."

Till sist hoppas jag att vi snart kan lägga detta åt sidan och gå vidare. Vi har ett guld att gräva efter.


Edit: Efter att inlägget publicerats la Jeazhe ut en ursäkt riktad till fansen i sin stories:
Fotnot: Åsikterna i bloggen är skribentens egna och delas inte nödvändigvis av Föreningen Gröna Linjen.


2 275 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Fan vad bra skrivet, du slog huvudet på spiken.

Grymt somt som grisen sa!

tillhör i detta fall alt 2 och lyrar över mot alt 3 jag med.

en avbön gentemot fansen är ett måste och det absolut minsta vi begär!

Like
bottom of page